Wat nou ouwe troep, MacBook Pro 2011

Door Jan Onderwater op zondag 1 augustus 2021 18:21 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 4.260

Jan, Kan jij hier wat mee?
Ik kreeg deze week een 17” Macbook pro 2011 cadeau. Een 2,2 Ghz Core i7 met 2GB geheugen en een 750 GB Harde Schijf. De eigenaar vond hem al een tijdlang te traag en gebruikte hem niet meer. Ik had hem recent met een paar dingen geholpen en als dankjewel kreeg ik deze. Ik wilde zien wat ik ermee kon doen. En ja, het was traag, erg traag.
Het eerste wat ik deed was een schone systeeminstallatie en installeerde Mac OS High Sierra en alle beveiligingsupdates, de meest actuele versie van MacOS wat er op loopt.
Ik kocht online een 500GB SSD voor 45 euro. Toen deze MacBook actueel was betaalde je daar het 10 voudige voor wat ik zo op YouTube zag in de handleidingen. Ik had nog twee DIMM-modules die in erin pasten. Je kunt ze ook kopen voor ongeveer 50 euro.
Op youtube zag ik verschillende manieren om de SSD te installeren en een OS erop te zetten, maar om een of andere reden werkten deze allemaal niet. Dat was Zaterdag, hele dag lopen k*tten. Was het daarna zat en het derde seizoen van de serie “How to sell drugs online, fast” gekeken. Een hilarische zwarte comedy over een scholier die de grootste online drugshandelaar van Europa wordt, losjes gebaseerd op het ware verhaal van een Duitse Nerd.
Zondag.
Had een idee, ik maak het mezelf gewoon veel te moeilijk.
Ik heb eerst een externe harde schijf aangesloten en een volledig nieuwe Time Machine back-up gemaakt. Dit duurt een half uur bij CA (USB2 is niet zo snel). In die tijd heb ik wat keukenmessen geslepen in mijn machinewerkplaats met een Japanse watersteen. De Carbonstalen messen zijn nu zo scherp dat je je ermee kan scheren, letterlijk.

Toen heb ik de Macbook uitgezet. Ik verving de 2GB RAM door 8GB RAM en verwijderde de HDD en plaatste er een SSD in. Schroefde de laptop er weer dicht. Opgestart met CMD R ingedrukt. Met Schijfhulpprogramma de SSD geformatteerd in GUID partitie indeling, en met time machine de back-up geïnstalleerd. Dit duurde weer half uur, dronk een kop koffie en at een stuk zondagse taart, een Victoria Sponge, heel makkelijk maar erg lekker, zal nog eens een recept posten.
De hele zaak was klaar en ik heb al mijn software gedownload en geïnstalleerd. De laptop loopt zeer goed en reageert onmiddellijk. Een tien jaar oude MacBook die nog een paar jaar mee zal gaan. Ik weet natuurlijk dat in een ouwe computer het geheugen maximaliseren en de HDD door een SSD vervangen de boel veel sneller maken, maar het is iedere keer weer een fijne verrassing. Linux was niet nodig.

Bonus, mijn oude 32 bit Photoshop CS6 draait ook weer.

Update, hoewel Apple officieel meldt dat er Max 8GB geheugen ondersteund wordt lees ik op verschillende plekken op het Interweb dat hij 16GB ondersteund. Direct online besteld en wordt morgen geleverd. Ben benieuwd of het ook daadwerkelijk gaat. Mijn iMac zou ook maar 64GB ondersteunen, maar ondersteunt daadwerkelijk 128GB.
Met 16GB intern zal hij nog een 10-15% sneller lopen omdat er niet meer geswapt wordt.

Volgende: Hoe komt goedkope troep aan goede recensies. 10-08 Hoe komt goedkope troep aan goede recensies.

Reacties


Door Chielemans, maandag 2 augustus 2021 00:41

Tja, mooi, maar het blijft een mac hè. Dus je blijft dingen missen.

Door Tweakers user TIGER79, maandag 2 augustus 2021 09:02

Met 16GB intern zal hij nog een 10-15% sneller lopen omdat er niet meer geswapt wordt.
In welk scenario mag ik vragen ?
Ik bedoel als 8GB niet genoeg is voor gangbaar gebruik, en dat is bij een Mac als snel PS enzo, dan was het ding onwerkbaar met de meegeleverde 2GB. Daarnaast verplichtte je dan mensen ook naar de 16GB upgrade wat in Apple-land zomaar een extra investering van1000 euro was in 2011...

Door Tweakers user Electromonkey, maandag 2 augustus 2021 09:39

Het beruchte 2011 model! Gaaf dat je hem gratis hebt gekregen, het zijn inderdaad nog prima machines.

Houd wel rekening met het gegarandeerde falen van de grafische kaart.

Door Tweakers user Jan Onderwater, maandag 2 augustus 2021 10:21

Electromonkey schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 09:39:
Het beruchte 2011 model! Gaaf dat je hem gratis hebt gekregen, het zijn inderdaad nog prima machines.

Houd wel rekening met het gegarandeerde falen van de grafische kaart.
Oei, das kut.
Fingers Crossed, Afkloppen.

Door Tweakers user Jan Onderwater, maandag 2 augustus 2021 10:31

TIGER79 schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 09:02:
[...]

In welk scenario mag ik vragen ?
Ik bedoel als 8GB niet genoeg is voor gangbaar gebruik, en dat is bij een Mac als snel PS enzo, dan was het ding onwerkbaar met de meegeleverde 2GB. Daarnaast verplichtte je dan mensen ook naar de 16GB upgrade wat in Apple-land zomaar een extra investering van1000 euro was in 2011...
[quote]TIGER79 schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 09:02:
Ik snap je vraag niet helemaal. Ik wil hem gebruiken voor PS CS6 en vooral voor Final Cut, mobiel, daarbij is de prestatie/rendering niet het belangrijkste maar gaat het vooral om de montage/draaiboek verder wat surfen en office in de woonkamer, .Het is gewoon een nice to have, omdat het kan. Als de 16GB goed werkt is het een prima laptop, dat is ie nu al, hij werkt gevoeld veel vlotter en reageert sneller dan mijn Zakelijke Windows laptop van Lenovo die actueel 900 euro kost.

Door Tweakers user Fiets, maandag 2 augustus 2021 10:56

Die heb ik ook nog liggen. De batterij moet vervangen worden en ik twijfel of ik dat nog wel doen. Er is al veel aangesleuteld. DVD drive stuk, dus de hdd vervangen door een ssd en de hdd verplaatst naar de DVD drive, MoBo vervangen onder garantie (videokaart issue) geheugen was 2x4Gb, vervangen door 2x 8Gb, jarenlang prima gewerkt, maar nu lijkt er 1 dimm slot kaduuk. 8Gb is nog steeds genoeg ;-)

Door Tweakers user Skyrunner, maandag 2 augustus 2021 11:10

Chielemans schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 00:41:
Tja, mooi, maar het blijft een mac hè. Dus je blijft dingen missen.
Zoals? Ik gebruik al Macs sinds 2003, heb nooit ook maar iets gemist, behalve blauwe schermen misschien :Y)

On-topic: mijn MBP 2014 wordt iets trager in het gebruik, maar voorzien van 16Gb en een SSD toch nog altijd meer dan toereikend voor wat ik ermee doe, en zelfs meer. Inmiddels net een nieuwe batterij ingezet, scherm heeft wel de beruchte 'staingate', maar werkt er niet minder om.

Ik ben dan ook niet voornemens op korte termijn een nieuwe te kopen, waarom zou ik. Zolang hij nog rondjes loopt om mijn zakelijke HP uit 2019 ben ik de lachende laatste....

Door Tweakers user Jan Onderwater, maandag 2 augustus 2021 11:54

Skyrunner schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 11:10:
[...]


Zoals? Ik gebruik al Macs sinds 2003, heb nooit ook maar iets gemist, behalve blauwe schermen misschien :Y)

On-topic: mijn MBP 2014 wordt iets trager in het gebruik, maar voorzien van 16Gb en een SSD toch nog altijd meer dan toereikend voor wat ik ermee doe, en zelfs meer. Inmiddels net een nieuwe batterij ingezet, scherm heeft wel de beruchte 'staingate', maar werkt er niet minder om.

Ik ben dan ook niet voornemens op korte termijn een nieuwe te kopen, waarom zou ik. Zolang hij nog rondjes loopt om mijn zakelijke HP uit 2019 ben ik de lachende laatste....
zo denk ik er ook over, mijn belangrijkste privé computer is een i9 Vega 48 iMac, en die is meer dan snel genoeg voor alles wat ik er mee doe. Deze Macbook doet het nu ook goed. Ik was wel aan het kijken naar een laptop, verliefd op een M1 MacBook Air, maar die is nu niet nodig. Als deze gerefurbished MacBook Pro het nog 1 jaar of 2 of langer uithoud is het prima, dan kan ik tegen die tijd een M3 of zo kopen

Door Tweakers user Jan Onderwater, maandag 2 augustus 2021 12:03

Ik mis niets. Heb zowel windows (zakelijk), linux als Mac (zakelijk en privé) en zou absoluut niet weten wat er op de Mac ontbreekt.
Enige reden voor een Windows machine is gaming, en dat doe ik niet.

Door Tweakers user nexhil, maandag 2 augustus 2021 13:30

Chielemans schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 00:41:
Tja, mooi, maar het blijft een mac hè. Dus je blijft dingen missen.
Zoals niks.
Ok Ok, misschien elke week zo'n gaar 'Windows is Updating' berichtje.

[Reactie gewijzigd op maandag 2 augustus 2021 13:31]


Door Tweakers user Jan Onderwater, maandag 2 augustus 2021 13:33

nexhil schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 13:30:
[...]


Zoals niks.
Ok Ok, misschien elke week zo'n gaar 'Windows is Updating' berichtje.
Daar heb je met High Sierra lig geen last van.
Hoewel, ik heb na de schone installatie ervan geloof ik 6 of 7 security updates gekregen,

Door Tweakers user Dj Neo Ziggy, maandag 2 augustus 2021 16:24

Ik heb ook ooit een macbook pro gehad met een GT8800. Tweede hands gekocht.
Twee weken mee gewerkt en toen POEF! Over en uit.
Bleek een probleem te zijn met de GPU. Gelukkig vielen die onder coulance bij Apple en er werd binnen een week een heel nieuw mainboard in gezet. Gekocht voor €600 en veel feesten mee gedraaid. En na 2 jaar verkocht voor €400.
Dat was dikke winst.

Door Tweakers user Jan Onderwater, maandag 2 augustus 2021 20:07

Vanavond kwam de 2 8GB DIMM, bleek er eentje defect. Crucial heeft de kwaliteit niet op orde.

Door takealliv, dinsdag 3 augustus 2021 10:37

Heb je toevallig wat linkjes naar websites en naar de producten die hebt gebruikt? Volgens mij heb ik hier ook nog ergens een oude 2011 bookje liggen waar ik wat mee wil :D

Door Tweakers user Jan Onderwater, dinsdag 3 augustus 2021 11:38

takealliv schreef op dinsdag 3 augustus 2021 @ 10:37:
Heb je toevallig wat linkjes naar websites en naar de producten die hebt gebruikt? Volgens mij heb ik hier ook nog ergens een oude 2011 bookje liggen waar ik wat mee wil :D
Ik heb deze SSD besteld bij Amazon, een kleintje (nou ja, 500GB) omdat ik documenten en projecten niet lokaal opsla.
Geheugen moet je ff naar het specifieke model kijken of je het kan upgraden en wat je daar voor nodig hebt.

Door Gerard Veenboer, dinsdag 3 augustus 2021 20:51

Hallo, ben benieuwd of het vervangen van de accu makkelijk gaat.
En zo ja, welke accu ?
Dat is nl het enige probleem bij mij, s’ochtends opgeladen , smiddags leeg !
Alvast bedankt.

Door Tweakers user Jan Onderwater, dinsdag 3 augustus 2021 21:12

Ik heb geen idee, heb de accu niet vervangen en ga dat ook niet doen omdat hij voor mij niet uren aan de accu hoeft te hangen. Ik zal eens proberen hoelang de mijne op accu loopt.
Wat ik zie kost een originele Akku tussen de 70 en 120 Euro op eBay, en er zijn ook klonen. Hou er wel rekening mee dat deze akkus waarschijnlijk ook al een jaar of 8-10 oud zijn en al die tijd ergens op voorraad gelegen hebben. geen garantie dus dat ze heel veel beter zijn.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 augustus 2021 21:17]


Door Tweakers user Jan Onderwater, woensdag 4 augustus 2021 08:45

Gerard Veenboer schreef op dinsdag 3 augustus 2021 @ 20:51:
Hallo, ben benieuwd of het vervangen van de accu makkelijk gaat.
En zo ja, welke accu ?
Dat is nl het enige probleem bij mij, s’ochtends opgeladen , smiddags leeg !
Alvast bedankt.
Uur websurfen is bij mij ca 20% akku. LOL zuinig is ie niet

Door Tweakers user Skyrunner, donderdag 5 augustus 2021 16:57

Jan Onderwater schreef op maandag 2 augustus 2021 @ 11:54:
[...]

zo denk ik er ook over, mijn belangrijkste privé computer is een i9 Vega 48 iMac, en die is meer dan snel genoeg voor alles wat ik er mee doe. Deze Macbook doet het nu ook goed. Ik was wel aan het kijken naar een laptop, verliefd op een M1 MacBook Air, maar die is nu niet nodig. Als deze gerefurbished MacBook Pro het nog 1 jaar of 2 of langer uithoud is het prima, dan kan ik tegen die tijd een M3 of zo kopen
Zo ook ik.

Ik zit stiekem naar de nieuwe generatie MBP te kijken :-)

Door Tweakers user Jan Onderwater, donderdag 5 augustus 2021 17:14

Ik vervang mijn Mac's pas als ze kaduuk zijn of echt heel erg oud.

Door Tweakers user Jan Onderwater, donderdag 5 augustus 2021 21:51

Oh, nog een tweak, als je je Macbook anno al heel erg oud aan het updaten bent, gebruik een spuitbus druklucht om de boel stofvrij te maken, denk daarbij eraan een vinger op de fan te leggen zodat die niet als een gek gaan draaien en defect gaan. Er kwam flink wat stof bij mij eruit, pas vanavond toen ik er een rendering op draaide en de CPU zwaar gebruikt werd draaide de fans voor het eerst deze week.

Door DV_ZED, vrijdag 6 augustus 2021 10:25

Grappig! Toevallig net vorige week mijn 2011 13-inch MacBook pro geüpgraded met 8GB geheugen en geüpdatet naar MacOS Catalina met deze patcher:

http://dosdude1.com/catalina/

Werkt erg goed en je bent dan ook weer voorzien van de een-na-laatste MacOS versie :)

Door lakemens, vrijdag 6 augustus 2021 13:38

Grappig! Toevallig net vorige week mijn 2011 13-inch MacBook pro geüpgraded met 8GB geheugen en geüpdatet naar MacOS Catalina met deze patcher:

http://dosdude1.com/catalina/

Werkt erg goed en je bent dan ook weer voorzien van de een-na-laatste MacOS versie :)
Kan ik beamen, heb zo intussen meerdere machines van rond 10 jaar oud een tweede leven mogen geven.

Door Tweakers user Jan Onderwater, vrijdag 6 augustus 2021 13:46

Performance van vooral de GPU lijdt erg als je op een 10 jaar oude Mac Catalina installeert.

Door CT, zaterdag 7 augustus 2021 09:45

Oud Apple hardware is vaak nog best krachtig, alleen kan je niet meer het optimale er uithalen met MacOS. Nieuwere programma's werken vaak niet want heeft een nieuwere MacOS nodig.
Op kantoor draai ik zelf een iMac uit 2009 met Windows 10, prima i5 processor, 8GB ram, SSD er in en een mooi groot 2K IPS scherm. Het is bizar hoeveel er van dat spul als trash eindigt

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)