Hoe komt goedkope troep aan goede recensies.

Door Jan Onderwater op dinsdag 10 augustus 2021 10:26 - Reacties (21)
Categorie: -, Views: 6.640

Heb je je ooit afgevraagd hoe goedkope producten op Amazon honderden, ja zelfs duizenden, bijna perfecte sterrenbeoordelingen kunnen vergaren, met slechts een handvol negatieve beoordelingen?

Hier is een manier: Sommige verkopers proberen ontevreden kopers te bereiken om hun negatieve beoordelingen te herzien of te verwijderen, in ruil voor terugbetalingen of cadeaubonnen. Als er minder ontevreden kopers zijn, stijgt de gemiddelde sterwaardering.

Verkopers die producten via Amazon verzenden, worden niet geacht contact op te nemen met klanten buiten het officiële kanaal van Amazon - het is zelfs een schending van de voorwaarden waarmee ze akkoord gaan op het Retail platform.

Zo was ik aan het kijken naar een kleine camera, die ik met een tuigje op een van mijn honden kon monteren en zo de hond te laten filmen wat die zoal doet als ze door de weilanden rent. Gewoon als gimmick leek me dat grappig. Een GoPro is dan natuurlijk de beste oplossing, maar ja, die kosten dan ook wat. Bij Amazon vond ik eentje die geweldige reviews had, en net onder de honderd Euro koste. Hij werd snel geleverd met heel veel accessoires. Gemonteerd op het tuigje en de Beaglecamera filmde. Het resultaat was, hoe zeg ik het netjes, wat teleurstellend. Probeerde allerlei instellingen, verschillende compressies, maar er veranderde niets. Het beeld was een en al artefacten, scherp werd het nooit en stabilisatie was er niet.

Ik stuurde hem terug en kreeg keurig mijn geld terug van Amazon en ik schreef deze review.

“Deze actiekam is het meest afschuwelijke rotzooi dat ik ooit ben tegengekomen. Het speelgoed te noemen is een belediging voor speelgoed. De beeldkwaliteit is belabberd, stabilisatie alleen in naam aanwezig. Teruggestuurd na uitgebreid testen, de terugbetaling is het enige dat goed werkte. Geloof de goede recensies niet, het is tijdverspilling om deze camera te bestellen en terug te moeten sturen. Verreweg het slechtste product dat mij ooit op Amazon verkocht werd.”

Plong, daar kreeg ik een mail van de verkoper. Of ze een deal met mij konden maken over mijn negatieve review. Ik vroeg wat ie daarmee bedoelde. De verkoper schreef mij dat als ik deze review positief zou maken ik geheel gratis een camera zou krijgen.
Ik antwoorde dat ik dat niet bereid was te doen.
Daarna werd het bod verhoogd, allerlei shit zou ik krijgen, en ik hoefde alleen maar de review te verwijderen.
Ik antwoorde dat ik daar niet bereid toe was, en dat ik het bijzonder triest vond dat ze zo hun shit proberen te pushen aan de klanten.
Daarna ging men dreigen, ik zou voor de concurrentie werken en ze zouden ervoor zorgen dat mijn account bij Amazon geblokt zou worden. Ik schreef een begeleidend verhaal en stuurde het hele verhaal aan de Amazon klantendienst. Let wel, dit was een grote verkoper, veel producten, ieder product tienduizenden malen verkocht. Er gebeurde niets.
Ik besloot (had ik niet moeten doen) de hele mailwisseling in de review te posten. Kort daarna verdween mijn review van de site. Ik herposte mijn eerdere review, zonder de mailwisseling en deze staat er nu nog. Tot een maand of twee terug Amazon te kennen gaf hard op te gaan treden tegen bedrijven die fake en gekocht reviews gebruikten. Ploep, daar was dit merk geheel weg.
Maar dit is niet de enige manier waarop (vooral Chinese) verkopers positieve reviews krijgen. Ik krijg dagelijks een slordige 10-20 mails waarin mij gratis producten worden aangeboden die ik kan krijgen in ruil voor een positieve review. Hier zal waarschijnlijk meespelen dat ik een actuele ranking van 522 heb (varieert) En dat zijn niet de minste, stereotorens, draaitafels, koptelefoons, pannensets, in ear koptelefoons, fotostudio apparatuur (Licht, boxen, achtergronden, etc., etc.), bewakingscamera’s, cosmetica, en nog veel, veel meer. En ja, je krijgt het echt. Een vriend van mij heeft ermee ge-experimenteert en een complete fotostudio er mee ingericht.

Kortom, er worden reviews gekocht, mensen die negatieve reviews schrijven worden benaderd deze te veranderen of te verwijderen en daarvoor goodies aangeboden. Zo komen goedkope, no name producten, aan zulke goede reviews en aan zo weinig slechte. Het is best een sport om productreviews te lezen. Dit is trouwens net zo goed waar voor recensies voor bv restaurants op google of tripadvisor. Een verschil met Amazon is echter dat Amazon een beleid heeft tegen fake recensies. Hoe zit dat bij de Tweakers?

Mijn Amazon reviews

Volgende: Hoe snel is een RAM-Disc bij jullie? 08-'21 Hoe snel is een RAM-Disc bij jullie?
Volgende: Wat nou ouwe troep, MacBook Pro 2011 08-'21 Wat nou ouwe troep, MacBook Pro 2011

Reacties


Door Tweakers user Qwerty-273, dinsdag 10 augustus 2021 13:05

Tja dat is de normaalste zaak tegenwoordig (helaas). Maar dat komt ook deels door dat men tegenwoordig voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten. Dat is de reden dat bijvoorbeeld Wish een populaire leverancier is voor de duizenden unboxing video's op YT. Artikelen met tot 80% korting omdat de plastic buitenkant wellicht lijkt op een kwaliteitsproduct maar de binnenkant met plakband aan elkaar hangt. Maar ja, het is spot goedkoop en vaak de tijd niet waard om daar nog een negatieve review voor te schrijven. En bij een positieve review krijg je dan soms nog in store credits of kortingsbonnen om bij een volgende prul aankoop nog goedkoper uit te zijn.

Nu ben ik altijd wel benieuwd of deze bedrijven wellicht onderdeel zijn van een Chinees experiment waarbij men plastic troep de wereld rondstuurt en er toch nog aan verdient.

Door Michiel, dinsdag 10 augustus 2021 13:08

Het review beleid is uiterst schimmig. Ik had laatst een monitor beugel van Amazon. Prima ding voor het geld op één punt na. Ondanks dat hij schermen van 12 kilo moest kunnen houden en de mijne daar met 9 kilo onder bleef, bleef de monitor toch een beetje naar beneden tilten onder z'n eigen gewicht. Ik zag later zelfs dat anderen hier last van hadden.

Dus ik schreef een redelijk positieve review over hoe makkelijk de montage was, hoe degelijk alle materialen op me over kwamen maar dat je voor de zekerheid het beste een scherm van niet meer dan 8 kilo zou gebruiken.

Ik kreeg een melding dat mijn review niet binnen het beleid van Amazon paste en het werd mij niet toegestaan dit product nog eens te reviewen.

Ik was sprakeloos, in een wereld waar je na het kopen van een rol toiletpapier nog om een review wordt gevraagd werd een serieuze en redelijk positieve review geweigerd. :?

Door Tweakers user Jan Onderwater, dinsdag 10 augustus 2021 14:17

@ Michiel, ja, de regels zijn raar, ik reviewde het boek Chaos Monkeys en schreef daarbij dat de schrijver voor een bepaalde passage uit dat boek zijn baan bij Apple verloor, ik quote die passage uit dat boek ter illustratie van de schrijver zijn stijl en mening. Deze review werd ook geweigerd.

Door Tweakers user Ramon 73, dinsdag 10 augustus 2021 16:34

Galileo heeft eens een reportage gemaakt over dit fenomeen.

Door Tweakers user SMGGM, woensdag 11 augustus 2021 08:22

Een andere manier die mij ook is opgevallen is een product aanbieden aan een "veel te" goedkope prijs om zo reviews te verzamelen van "goede prijs kwaliteit". Vervolgens het product een pak duurder gaan verkopen terwijl die reviews uiteraard gezet zijn met die goedkopere prijs.

Door Tweakers user YourMom, woensdag 11 augustus 2021 10:46

Oh ik HOOOOP maar dat één of ander bedrijf mij op die manier zou bedreigen = I'll have a field day, daar zou ik graag m'n tijd in steken.

Dat gezegd: jouw review staat ook wel bol van adjectieven dat ik nu niet persé zou gebruiken om aan te geven dat een product niet aan mijn wensen voldeed, eerlijk; het komt wat patserig en onvolwassen over.

Maar dat hoeft geen probleem te zijn, jij bent nl. klant, niks wat je zegt rechtvaardigt 1) poging tot omkoping door het bedrijf in kwestie en 2) nog erger; bedreigingen.


Gelukkig zijn er -ook via Amazon- genoeg bedrijven die het wél correct doen. Zo heb ik de voorbije jaren 2 x iets dat ik had besteld niet ontvangen, en i.p.v. eerst negatief te gaan reviewen, contact opgenomen met de verkoper: 2x werd een identiek item gratis terug opgestuurd en van één van de items kwam even later het eerst bestelde dan toch toe, nam ik terug contact op met de verkoper om te melden dat het toch was gearriveerd, maar ik ondertussen het 2'de ook al ontvangen had, en ik het eerste dan ging retour sturen, kreeg antwoord dat ik het mocht houden met de vraag(!) of ik dit wou vermelden in m'n review. Wat ik dan ook deed: het item zélf was gewoon ok, in m'n review heb ik dan ook de positieve ervaring met het bedrijf benadrukt.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 augustus 2021 11:01]


Door Tweakers user SinergyX, woensdag 11 augustus 2021 14:03

En eerlijk, is dat een probleem? Youtube, gemiddeld reclame, social media, vrij normaal. Gelukkig (net als veel andere sites) kan je ook reviews raten en komen de 'betere' (uitgebreide, negatief of positief) toch vanzelf hoger in de lijst te staan.

Maar:
Verreweg het slechtste product dat mij ooit op Amazon verkocht werd

Doe jij nu niet gewoon precies hetzelfde, compleet overdrijven, maar dan de andere kant op?

Ik kan de humor wel vinden in die negatieve reviews, belachelijk goedkoop spul kopen en dan achteraf gaan zeuren dat het zo slecht is.

Door Tweakers user Jan Onderwater, woensdag 11 augustus 2021 14:07

SinergyX schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 14:03:
En eerlijk, is dat een probleem? Youtube, gemiddeld reclame, social media, vrij normaal. Gelukkig (net als veel andere sites) kan je ook reviews raten en komen de 'betere' (uitgebreide, negatief of positief) toch vanzelf hoger in de lijst te staan.

Maar:
Verreweg het slechtste product dat mij ooit op Amazon verkocht werd

Doe jij nu niet gewoon precies hetzelfde, compleet overdrijven, maar dan de andere kant op?

Ik kan de humor wel vinden in die negatieve reviews, belachelijk goedkoop spul kopen en dan achteraf gaan zeuren dat het zo slecht is.
Net onder de honderd euro is goedkoop, maar niet belachelijk goedkoop.

Door Tweakers user S0epkip, donderdag 12 augustus 2021 14:27

Jan Onderwater schreef op dinsdag 10 augustus 2021 @ 14:17:
@ Michiel, ja, de regels zijn raar, ik reviewde het boek Chaos Monkeys en schreef daarbij dat de schrijver voor een bepaalde passage uit dat boek zijn baan bij Apple verloor, ik quote die passage uit dat boek ter illustratie van de schrijver zijn stijl en mening. Deze review werd ook geweigerd.
Bedoel je de "Most women in the Bay Area are soft and weak [..]" quote?

Door Tweakers user Jan Onderwater, donderdag 12 augustus 2021 15:27

S0epkip schreef op donderdag 12 augustus 2021 @ 14:27:
[...]


Bedoel je de "Most women in the Bay Area are soft and weak [..]" quote?
Yep

Door Wouter, donderdag 12 augustus 2021 15:50

Hoe dat bij Tweakers zit? De reviews van producten vind ik over het algemeen goed te vertrouwen.

De shopreviews vertrouw ik minder. Recentelijk op zoek geweest naar een Macbook air. De prijs van YourMacStore staat daar bovenaan als een van de goedkoopste. Het aantal sterren van de shop is ook hoog. Normaliter klik ik dan direct door en plaats ik de bestelling.

Omdat het nu echter om een duurdere aanschaf ging, besloot ik door te klikken naar de reviews van de shop. Deze reviews zijn voor het overgrote deel gemotiveerd door "winacties" of "tegen betaling". Deze zijn bijna allemaal erg positief. De reviews die zijn geplaatst "uit eigen beweging" laten een heel ander beeld zien. Slechte levering, onbereikbare klantenservice en ga zo maar door.

Het probleem speelt dus niet alleen bij Amazon.

Door Lieven, donderdag 12 augustus 2021 16:51

Dat loopt naar mijn ervaring op gelijkaardige manier bij EBAY.

Als je een terechte negatieve feedback plaatst bij een redelijk grote verkoper op ebay, dan is de kans ook groot dat deze je negatieve feedback probeert op te kopen door een refund of een gratis product voor te stellen. Ik geloof dat hun kostenpercentage naar omhoog gaat als er te veel negatieve feedback is dus de totaal kosten voor de verkoper bij negatieve feedback kan vrij hoog oplopen.

Maar: Ik heb het ook al een paar keer meegemaakt dat een grote US verkoper je negatieve feedback zonder veel moeite snel kan laten verdwijnen als sneeuw voor de zon, gewoon door even contact op te nemen met ebay usa;
Dat was wel een eye-opener voor mij:
Het feedback systeem dient dan voor ebay blijkbaar vooral als het uitdragen van een soort happy happy family, negatieve feedback past dan niet zo goed in het happy plaatje.
Dat geeft voor mij wel een ander beeld: ebay is dus blijkbaar ook vooral geïnteresseerd in eerder positieve feedback, en steunen van grote verkopers, en minder in correcte business

Sinds ik dat door heb, doe ik niet veel moeite meer om kleine positieve feedback te plaatsen omdat ik dan het gevoel heb gratis mee te doen aan dat happy happy eBay gedoe.
Als ebay me dan een automatisch mailtje stuurt dat ik meer feedback moet geven omdat dat belangrijk is, dan komt dat een beetje vals over omdat ik weet dat sommige grote verkopers weinig moeite moeten doen om een negatieve feedback snel te doen verdwijnen

Uiteindelijk telt toch de harde verkoop en het pakken van de commissies.
We zijn daar als eindklant allemaal redelijk naïef in, denk ik.

Door Tweakers user Jan Onderwater, donderdag 12 augustus 2021 16:54

Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben dat Amazon daadwerkelijk optreed tegen verkopers die fake recensies kopen. Konden ze beter en sneller doen, maar toch.

Door Tweakers user HackingDutchman, donderdag 12 augustus 2021 23:52

Zo, ik had niet verwacht dat dat nog echt werd gedaan, reviews kopen, en al helemaal niet op zo'n platform als Amazon. Van platformen zoals AliExpress had ik het dan wel weer verwacht. Echter, als ik zie hoeveel troep ze rechtstreeks van AliExpress op Amazon verkopen, zou ik niet verbaast moeten zijn.

Zelf kijk ik niet tot nooit naar reviews op de verkoopplatformen zelf. Als ik iets wil waar ik geen verstand van heb, dan begin ik meestal met videoreviews. Ook houd ik het dan vaak alleen bij gerenommeerde merken, om de kans op een totale misser iets meer te ontlopen.

Hoe dat hier op Tweakers zit, goede vraag. Ik gok(hoop) dat het hier nog wel oké is.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 augustus 2021 23:52]


Door Marzman, vrijdag 13 augustus 2021 08:10

Ik kwam ook pas een apparaat tegen waarvan ik denk dat het gewoon niet werkt, maar dat wel veel positieve reviews heeft. Maar geen een review in een krant of tijdschrift en ook een paar reviews dat het niet werkt. en dat het zeer snel kapot is. Ik heb het niet durven kopen, ik vertrouw de positieve reviews niet.

Door Tweakers user YourMom, vrijdag 13 augustus 2021 10:16

Het valt soms ook op, heb het onlangs gezien maar weet niet meer exact waar, wanneer veruit de enige 5-sterrenrevieuws (Ik bedoel, 4 sterren is ook nog positief maar 5 is uiteraard altijd beter voor de verkoper) gezet zijn door "generische" nicknames die té veel overeenkomsten hebben, dingen als; CuriousGuru1276, de volgende 5 sterren review komt van CreativeHero3048, en de volgende 5 sterren review door SavvyMaster5590 etc etc... en de revieuws bestaan uit ofwel alleen maar sterren zonder uitleg, of extreem summier bvb. "Perfect" of "great" etc... overduidelijk generiek en random nicknames, ofwel bots ingezet door het bedrijf, ofwel medewerkers van het bedrijf die geloven dat iedereen dom genoeg is om dit niet door te hebben.

Waar ik dan een 1 ster (want minder gaat niet) review plaats waarin ik dit detail toelicht... om 1 dag later mijn review nergens meer terug te vinden.


Hoe het bij Tweakers is weet ik niet maar ik kan me niet inbeelden dat het reviewbeleid hier zo kak is.

En waar ik het ook van op m'n heupen krijg zijn -vooral bij FB- advertenties van WAY OVERPRICED afval waarin ze dus écht slagen -omdat het bedrijf toevallig gespecialiseerd is in advertenties maken i.p.v. in het product dat ze verkopen- om enorm veel aanhang en interesse van de -sorry maar domme- goegemeente te wekken...

Ik spreek dan bvb. over "fashion watches" zoals MVMT die ze wellicht verkopen als zoete broodjes, afgaand op de reacties van mensen, aan prijzen tussen 120 en 400 euro, voor de meest 'el cheapo' Chinese rotzooi dat ze in bulk aankopen, de àllergoedkoopste Chinese, of in het béste geval een basis basis basis Japanse Miyota, horloges die àlles bij elkaar vaak nog geen tientje(!) waard zijn, en ze verkopen aan 200 euro.

Of -deze zomer belachelijk vaak gezien- nooit van gehoorde bedrijven die beweren "airco's" te verkopen, ook hier: de ene 5-sterren review na de andere en wellicht afgekochte positieve reviews (ken je het: geef ons 5 sterren en je krijgt een gratis exemplaar thuis toegezonden) voor van die stomme plastic bakjes met een cheapo ventilatortje in en een reservoir waar je water in moet gieten... géén airco én het werkt niet... maar die zooi wordt wel verkocht voor 150 euro... en mensen kopen het... |:( |:(

Het is steeds een balans tussen enerzijds het schandalig vinden dat men mensen op deze manier oplicht want dat is exact wat er gebeurt, en anderzijds het besef dat wanneer mensen dom genoeg zijn om hun geld naar deze rotzooi te gooien, dat ze het zelf maar moeten weten...

Door goarilla, vrijdag 13 augustus 2021 16:39

Je slaat de nagel op z'n kop.

Ik heb het gevoel dat Amazon laatste 5 jaar voornamelijk vervalste
artikelen verkoopt. En dat eigenlijk maar 1 op 5 van wat je daar kunt vinden
kwalitatief aan de verwachtingen voldoet. Je bent vaak beter af op ebay.

Probeer maar eens wat plastic trays voor tuinieren te kopen.
Ze hebben allemaal reviews dat dit de echte zijn: ... geen flimsy plastiek maar
oerdegelijk duurzaam materiaal. Ze weten dus heus wel wat de markt wilt.
Ze betalen wellicht de reviews om ons ervan te verzekeren.

Maar wanneer je het dan ontvangt is het toch flimsy plastiek dat je zo de vuilnis kan inkieperen.

Het heeft geen zin om een tray te hebben voor zaailingen als deze niet eens
zijn volume aan water of de potgrond massa kan dragen zonder te vervormen van het gewicht
of de warmte.

Eikels !

Ipv gewoon een deftig product neer te zetten verschepen ze troep en bedreigen en kopen ze reviewers om.

Ik snap dat niet.

Ook normale winkels doen hieraan mee en halen hun spullen van Amazon. Waardoor
ook in een legitiem tuincentrum je vaak broltrays en brolfolietenten aantreft.

Degoutant, waarom iets verkopen en in stock hebben dat je zelf niet zou gebruiken.

En zo zijn we weer een paar stappen verder verwijderd van duurzaam materiaal.

Door Tweakers user Jan Onderwater, vrijdag 13 augustus 2021 20:33

goarilla schreef op vrijdag 13 augustus 2021 @ 16:39:
Je slaat de nagel op z'n kop.

Ik heb het gevoel dat Amazon laatste 5 jaar voornamelijk vervalste
artikelen verkoopt. En dat eigenlijk maar 1 op 5 van wat je daar kunt vinden
kwalitatief aan de verwachtingen voldoet. Je bent vaak beter af op ebay.

Probeer maar eens wat plastic trays voor tuinieren te kopen.
Ze hebben allemaal reviews dat dit de echte zijn: ... geen flimsy plastiek maar
oerdegelijk duurzaam materiaal. Ze weten dus heus wel wat de markt wilt.
Ze betalen wellicht de reviews om ons ervan te verzekeren.

Maar wanneer je het dan ontvangt is het toch flimsy plastiek dat je zo de vuilnis kan inkieperen.

Het heeft geen zin om een tray te hebben voor zaailingen als deze niet eens
zijn volume aan water of de potgrond massa kan dragen zonder te vervormen van het gewicht
of de warmte.

Eikels !

Ipv gewoon een deftig product neer te zetten verschepen ze troep en bedreigen en kopen ze reviewers om.

Ik snap dat niet.

Ook normale winkels doen hieraan mee en halen hun spullen van Amazon. Waardoor
ook in een legitiem tuincentrum je vaak broltrays en brolfolietenten aantreft.

Degoutant, waarom iets verkopen en in stock hebben dat je zelf niet zou gebruiken.

En zo zijn we weer een paar stappen verder verwijderd van duurzaam materiaal.
Het zijn vooral Amazon marketplace verkopers waar jij op doelt. Heel veel dingen die je op Amazon koopt worden niet door Amazon verkocht maar via Amazon, door derden.

Door ErikG2, maandag 16 augustus 2021 13:32

Eigenlijk lees ik altijd eerst de negatieve reviews, als dat er weinig zijn of met zaken die voor mij niet van toepassing zijn ga ik eens naar de positieve reviews kijken. Zo krijg je sneller een beeld van het product.

Door Tweakers user Remag22, maandag 23 augustus 2021 15:16

BOL doet in feite hetzelfde: bemiddelen bij slechte reviews over de cowboys van Plaza. :(

Door Tweakers user Jan Onderwater, maandag 23 augustus 2021 20:58

Remag22 schreef op maandag 23 augustus 2021 @ 15:16:
BOL doet in feite hetzelfde: bemiddelen bij slechte reviews over de cowboys van Plaza. :(
Sorry, maar ik begrijp niet zo goed wat je nu wilt zeggen?

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)