M1max en M1pro artikelen en reviews.

Door Jan Onderwater op woensdag 27 oktober 2021 15:47 - Reacties (0)
Categorie: -, Views: 2.925

Bedoeling hier om een overzicht te maken van in depth artikelen en reviews van de M1pro en M1max
Jullie aanvullingen zijn welkom.


Om te lezen:

Anandtech in depth review en testscores.
Rendering
Teardown van de hardware door Apple Insider
M1Max snellere GPU dan een 6000 Dollar grafische kaart in de Affinity Benchmark


Youtube
Gaming op de M1 Pro
Max Tech vergelijkt de 13" M1 en de 14" M1pro
Eerste indrukken door de The Tech Chap

Update
Max Tech vergelijkt een i7 MacBook Pro van vorig jaar met eentje met een M1Pro
Midland Pictures verteld dat hij het mooi vind al die Apple Silicon updates en SW optimalisaties daarvoor, maar is teleurgesteld in hoe Final Cut achterblijft in feature sett.

Luke Miani doet een interessante vergelijktest tussen de 16” pro basis model en een 16” Max met 64GB RAM en ziet wel in benchmarks grote verschillen maar niet in final cut, DaVinci of Blender. Vreemd, test niet zwaar genoeg?
The Verge test de Pro en de Max en het zijn duidelijk de snelste laptops waar het om content creation gaat, koop wat anders als je wilt gamen.
Update 31 Okt 21:00
Maxtech vergelijkt de M1 Pro 16GB met de 32GB in een RAM stresstest en de resultaten zijn verrassend. Er is een verschil maar dat is erg klein. Het laat zien hoe goed het virtueel geheugen functioneert op een Apple Silicon Mac met een snelle SSD:

The Tech Cap vergelijkt de 13" MacBook Pro M1, de 16" M1pro en de 16" M1max en in tegenstelling tot Luke Miani zijn er bij het exporteren van videofiles een groot verschil tussen de m1Pro en de m1 Max, wat aan de versie van Premiere Pro lijkt te liggen (ik kan het woord Pro intussen niet meer horen). Het is blijkbaar erg belangrijk dat de software goed geoptimaliseerd is om goed gebruik te maken van de hardware.

Update 1 Nov 10:50

Een Docker test settup vergelijking tussen een i5, een i9 en een M1Max en hoewel er in Docker wat bugs zitten die ervoor zorgen dat de systeem resources volledig gebruikt worden, interessante resultaten. De M1Max is veel en veel sneller dan de i9

Update 3 Nov 15:40

Maxtech test een binned 14" macbook pro tegen een MS Surface RTX Studio. De Surface in 100 dollar duurder, en kan de Macbook niet bijhouden als het om real world testen gaat.

Tyler Edwards test verschillende RAW en andere videoformats op de M1Max en hij vergelijkt ook hoe snel DaVinci Resolve tegenwoordig is in vergelijking met FCPX. Tyler is in tegenstelling tot andere youtube tech kanalen geen tech nerd maar een filmenmaker. DaVinci Resolve is duidelijk sneller dan FCPX, WTF Apple, derde partijen die betere code schrijven voor jullie eigen HW.

Midland Pictures heeft ook een video gemaakt, met de klacht de FCPX aan het slaggen is, Er komen weinig nieuwe features bij en ook qua performance maakt de concurrentie een enorme inhaalslag. Ook het ooit zo killer feature van background rendering loopt nu beter in DaVinci Resolve.
Heeft apple de pro markt opgegeven in Final Cut?

update 5 November

Marques Brownlee zijn review van de 14" Pro en de 16" Max Spoiler Alert, de Max is 29% sneller bij het exporteren dan een 28Core Mac Pro met een afterburner kaart die hem 50.000 dollar heeft gekost....
Voor Videobewerking op events nam hij altijd een iMac Pro mee, dat doet hij nu niet meer.

Rene Ritchie interviewt 2 Apple Vice Presidents.
Tom Boger, Vice President van iPad & Mac Product Marketing en Tim Millet, Vice President van Platform Architecture, schuiven aan om te praten over wat zij dachten toen Apple voor het eerst besloot om voor de Mac over te stappen op Apple Silicon, hoe het was om hun low/slow/wide-aanpak te vertalen naar een thermische envelop die zo groot is als de nieuwe MacBook Pro, hoe schaalbare architectuur echt zo veel schaalt (en meer), hoe zij denken over het transistorbudget in een wereld waarin steeds meer post-big compute core wordt gebruikt, gamen op de Mac, en welke MBP's we allemaal aan het rocken zijn


Updates blijven komen de komende tijd.

Volgende: Apple M2, mijn voorspelling 23-04 Apple M2, mijn voorspelling
Volgende: Hoe komt goedkope troep aan goede recensies, deel 2 08-'21 Hoe komt goedkope troep aan goede recensies, deel 2

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze post


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)