Apple ’s queeste naar een 5G en 6G modem.

Door Jan Onderwater op woensdag 11 mei 2022 16:14 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 1.446

Eind jaren 90 was Siemens nog een belangrijke speler op het gebied van Mobiele technologie. Niet alleen netwerk infra, maar ook telefoons. Dit werd echter door Nokia steeds meer gecrushed en Siemens stoot telkens meer delen af. Haar chip divisie werd verzelfstandigd, Infinion ontstond zo. De Modemdivisie van Infinion (in München) werd door Intel gekocht. Intel had later zelf tegenslagen bij chipproductie en verkocht de Modemdivisie weer aan Apple. 1 miljard dollar voor Intels activiteiten op het gebied van smartphonemodems, inclusief 2200 werknemers, apparatuur, patenten, know-how en octrooien. Hiermee wordt een belangrijke technologie voor het 5G-tijdperk veiliggesteld. Het zal een paar jaar duren voordat het klaar is voor gebruik.

Apple wil duidelijk alles in eigen hand hebben, de hele stack controleren om zo haar apparatuur en software te optimaliseren en geen snijverlies te hebben aan generieke oplossingen.

Voor de modems is dit nog steeds een grote uitdaging, schrijft bijvoorbeeld de Wall Street Journal, die het onderwerp eind april al behandelde. Maar vooral met het oog op de geplande augmented reality-bril van Apple, waarvoor ook speciale radiochips nodig zijn, moet het bedrijf in actie komen. Op dit moment gebruikt Apple nog steeds basebands van Qualcomm, een leverancier die een echte haat-liefde verhouding heeft met het iPhone bedrijf: Beide bedrijven liggen al jaren met elkaar overhoop in een octrooigeschil.

Apple heeft in München ongeveer 2000 mensen in dienst, voornamelijk uit het voormalige Intel-team, die zich uitsluitend bezighouden met de ontwikkeling van een 5G en 6G modem. Naast de Duitse locatie zijn ook San Diego en Irvine in Californië belangrijk, waar het vooral om WLAN en Blutooth gaat.

Apple heeft intussen miljarden geïnvesteerd, maar er is nog weinig te zien ervan.
De belangrijkste reden dat Apple dit doet lijkt niet alleen het geheel energiezuiniger te maken, maar ook het geld. Qualcomm vraagt veel geld voor een licentie, sprake is van 5% van de verkoopprijs van een mobiel.

Waarnemers verwachten vooruitgang ten opzichte van de huidige technologie.
Zo zouden de chips ook mmWave in Europa kunnen ondersteunen en nog energie-efficiënter zijn dan voorheen. Het is zelfs denkbaar dat de basisband gewoon deel gaat uitmaken van Apple's A-chips - naast de GPU en CPU. Er is ook enige hoop voor de installatie in Macs: de daar gebruikte ARM-chips van de M-serie zouden tegelijkertijd in aanmerking kunnen worden genomen.

Het kan nog jaren duren voordat Apple haar eigen modems klaar heeft, maar het gaat bij Apple itt de meeste Amerikaanse bedrijven niet om het volgende kwartaal, om de korte termijn. 6G komt waarschijnlijk pas eind van dit decennium. Totdat men het helemaal klaar heeft blijven ze Qualcomm gebruiken, net zoals Intel nog jarenlang de CPU leverancier bleef toen Apple al had besloten naar een eigen, SoC gebaseerde oplossing te gaan.

Je kan van alles van Apple vinden, en ja, er zijn veel mensen die haten op Apple, maar je moet ze nageven. Het is een van de weinige technologieconcerns die hun eigen weg gaan. Niet ervoor kiezen de markt maar te volgen en off the shelf technologie en oplossingen te kopen en hardware in elkaar te (laten) zetten die zich technologisch nauwelijks onderscheid van de concurrentie. Het volgende “great thing” zal niet een nieuwe snellere SoC zijn met meer cores, maar een eigen netwerk oplossing voor communicatie en randapparatuur. Denk aan HD audio naar AirPods, VR Brillen, een draadloze verbinding naar je Mac met de snelheid van USB-C of nog sneller.

Update
Volgens geruchten (...) zal volgend jaar de eerste iPhone uitkomen met apple haar eigen 5G chip, meldt de WSJournal

Volgende: Apple komt met Netwerk Adapter 23-05 Apple komt met Netwerk Adapter
Volgende: Apple M2, mijn voorspelling 23-04 Apple M2, mijn voorspelling

Reacties


Door Tweakers user Hahn, woensdag 11 mei 2022 17:35

Zou je een paar enters kunnen toevoegen tussen je alinea's? Dan is het beter leesbaar :)

Door Tweakers user Jan Onderwater, woensdag 11 mei 2022 17:40

Hahn schreef op woensdag 11 mei 2022 17:35:
Zou je een paar enters kunnen toevoegen tussen je alinea's? Dan is het beter leesbaar :)
Done, dank voor je verbeteringsvoorstel

Door Tweakers user Silent7, woensdag 11 mei 2022 20:59

leuke blog, bedankt, weer wat geleerd!

Door Tweakers user Jan Onderwater, woensdag 11 mei 2022 21:30

Silent7 schreef op woensdag 11 mei 2022 20:59:
leuke blog, bedankt, weer wat geleerd!
Dank je wel!

Door Neh, maandag 16 mei 2022 12:49

• De belangrijkste reden dat Apple dit doet lijkt niet alleen het geheel energiezuiniger te maken, maar ook het geld. Qualcomm vraagt veel geld voor een licentie, sprake is van 5% van de verkoopprijs van een mobiel.
Vergeet niet dat Apple maar marginale IP heeft vergeleken met andere producenten. Dit betekent dat Apple in de buidel zal moeten tasten voor de toepassing van 5G technologie. Iets waar ze volgens sommigen nogal schofterig mee omgaan: https://www.fiercewireles...ir-5g-patent-negotiations
Het is een van de weinige technologieconcerns die hun eigen weg gaan
Jouw conclusie is mijns inziens dan ook discutabel. Vooralsnog is er niks dat wijst op innovatie van Apple, enkel het omhoog proberen te krijgen van marges.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)