Apple komt met Netwerk Adapter

Door Jan Onderwater op maandag 23 mei 2022 07:56 - Reacties (1)
Categorie: -, Views: 3.176

In mijn vorige blog kwam ik met de queeste die Apple maakt naar een eigen 5G en 6G modem, met ook andere netwerkprotocollen waar aan gewerkt wordt

Nu legt Apple bij de FCC een Netwerkadapter ter keuring voor, wat er imho op duid das Apple binnenkort met randapparatuur komt die je via die Netwerkadapter kan verbinden met bestaande Macs en dus niet via de huidige in de Mac ingebouwde netwerkprotocollen werkt. Immers, een andere reden maakt eigenlijk geen zin.

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft de test van een nieuw Apple apparaat gepubliceerd. Volgens de beschrijving is het een netwerkadapter link naar FCC site

Het heeft het modelnummer "A2657" en wordt geleverd met een 32 GB SSD en 1,5 GB RAM. Aan boord is ook WLAN volgens de normen "802.11b", "802.11g" en "802.11n", alsook Bluetooth en Near-Field-Communication (NFC). Verder heeft het apparaat naar verluidt een interne accu, twee Ethernet-interfaces, een USB-C-poort en een antenne. Volgens het document gebruikt de netwerkadapter een pre-release versie van iOS 15.5 als besturingssysteem en wordt hij gevoed door een USB-C-aansluiting.

Het lijkt mij een apparaat dat vooruitloopt op de Mixed Reality bril van Apple

Apple ’s queeste naar een 5G en 6G modem.

Door Jan Onderwater op woensdag 11 mei 2022 16:14 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 1.447

Eind jaren 90 was Siemens nog een belangrijke speler op het gebied van Mobiele technologie. Niet alleen netwerk infra, maar ook telefoons. Dit werd echter door Nokia steeds meer gecrushed en Siemens stoot telkens meer delen af. Haar chip divisie werd verzelfstandigd, Infinion ontstond zo. De Modemdivisie van Infinion (in München) werd door Intel gekocht. Intel had later zelf tegenslagen bij chipproductie en verkocht de Modemdivisie weer aan Apple. 1 miljard dollar voor Intels activiteiten op het gebied van smartphonemodems, inclusief 2200 werknemers, apparatuur, patenten, know-how en octrooien. Hiermee wordt een belangrijke technologie voor het 5G-tijdperk veiliggesteld. Het zal een paar jaar duren voordat het klaar is voor gebruik.

Apple wil duidelijk alles in eigen hand hebben, de hele stack controleren om zo haar apparatuur en software te optimaliseren en geen snijverlies te hebben aan generieke oplossingen.

Voor de modems is dit nog steeds een grote uitdaging, schrijft bijvoorbeeld de Wall Street Journal, die het onderwerp eind april al behandelde. Maar vooral met het oog op de geplande augmented reality-bril van Apple, waarvoor ook speciale radiochips nodig zijn, moet het bedrijf in actie komen. Op dit moment gebruikt Apple nog steeds basebands van Qualcomm, een leverancier die een echte haat-liefde verhouding heeft met het iPhone bedrijf: Beide bedrijven liggen al jaren met elkaar overhoop in een octrooigeschil.

Apple heeft in München ongeveer 2000 mensen in dienst, voornamelijk uit het voormalige Intel-team, die zich uitsluitend bezighouden met de ontwikkeling van een 5G en 6G modem. Naast de Duitse locatie zijn ook San Diego en Irvine in Californië belangrijk, waar het vooral om WLAN en Blutooth gaat.

Apple heeft intussen miljarden geïnvesteerd, maar er is nog weinig te zien ervan.
De belangrijkste reden dat Apple dit doet lijkt niet alleen het geheel energiezuiniger te maken, maar ook het geld. Qualcomm vraagt veel geld voor een licentie, sprake is van 5% van de verkoopprijs van een mobiel.

Waarnemers verwachten vooruitgang ten opzichte van de huidige technologie.
Zo zouden de chips ook mmWave in Europa kunnen ondersteunen en nog energie-efficiënter zijn dan voorheen. Het is zelfs denkbaar dat de basisband gewoon deel gaat uitmaken van Apple's A-chips - naast de GPU en CPU. Er is ook enige hoop voor de installatie in Macs: de daar gebruikte ARM-chips van de M-serie zouden tegelijkertijd in aanmerking kunnen worden genomen.

Het kan nog jaren duren voordat Apple haar eigen modems klaar heeft, maar het gaat bij Apple itt de meeste Amerikaanse bedrijven niet om het volgende kwartaal, om de korte termijn. 6G komt waarschijnlijk pas eind van dit decennium. Totdat men het helemaal klaar heeft blijven ze Qualcomm gebruiken, net zoals Intel nog jarenlang de CPU leverancier bleef toen Apple al had besloten naar een eigen, SoC gebaseerde oplossing te gaan.

Je kan van alles van Apple vinden, en ja, er zijn veel mensen die haten op Apple, maar je moet ze nageven. Het is een van de weinige technologieconcerns die hun eigen weg gaan. Niet ervoor kiezen de markt maar te volgen en off the shelf technologie en oplossingen te kopen en hardware in elkaar te (laten) zetten die zich technologisch nauwelijks onderscheid van de concurrentie. Het volgende “great thing” zal niet een nieuwe snellere SoC zijn met meer cores, maar een eigen netwerk oplossing voor communicatie en randapparatuur. Denk aan HD audio naar AirPods, VR Brillen, een draadloze verbinding naar je Mac met de snelheid van USB-C of nog sneller.

Update
Volgens geruchten (...) zal volgend jaar de eerste iPhone uitkomen met apple haar eigen 5G chip, meldt de WSJournal

Apple M2, mijn voorspelling

Door Jan Onderwater op zaterdag 23 april 2022 11:06 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.277

Voorspellen is lastig, vooral omdat het om de toekomst gaat. Maar dit is goed geïnformeerd giswerk.
De M1 is gebaseerd op de Firestorm performance en Icestorm efficientie kernen die ook in de A14 zitten, de opvolger van de A14, de A15, is 7% sneller in single Core prestaties en 17% sneller in multi Core prestaties.
De GPU-kernen van de A15 zijn 22% sneller dan die in de A14 in Geekbench.
Dus, als de M2 Avalanche high performance Cores en Blizzard energy-efficiente Cores krijgt, zou de toename in prestaties vergelijkbaar zijn.
Dit is als de M2 gebaseerd is op de kernen van de A15, maar als hij gebaseerd is op de A16 die in september uitkomt, zullen er procentpunten worden toegevoegd.

TSMC heeft zijn 4N proces al even klaar en daarom verwacht ik dat de gewone M2 in oktober zal worden gelanceerd met een A16 Core ontwerp in 4nm en ongeveer 20% zal winnen in CPU MultiCore en ongeveer 50% in grafische prestaties in vergelijking met de M1 dankzij de 2 extra GPU Cores. Bovendien is de kans groot dat Apple ook de hoeveelheid RAM zal verdubbelen naar 16 en 32 GB bij de overschakeling naar LPDDR 5, wat er echter toe zou leiden dat de M2 niet de M1 zou vervangen, maar eerder op de markt zou komen als een nieuw middenklasse segment met een prijs die hoger ligt dan die van de M1.

Voor de volgende M2 Pro/Max/Ultra generatie daarentegen is het duidelijk dat zij reeds gebaseerd zijn op een volledig nieuwe en krachtige ARMv9 kern, die pas met de A17 zijn weg zal vinden naar de iPhone. Apple heeft dit bewaard voor de overstap naar het 3nm-procedé van TSMC, omdat de extra benodigde transistors gemakkelijk kunnen worden ondergebracht op hetzelfde oppervlak met hetzelfde stroomverbruik dankzij de veel kleinere benodigde ruimte.

Aangezien TSMC op schema ligt met 3NM later dit jaar in volume productie, zo is mijn gewaagde voorspelling:
Aangezien het aantal eenheden voor de MacPro zeer bescheiden is, kan Apple de 3nm-risicoproductie voor dit model zeer vroeg beginnen, zodat deze al tegen het einde van het jaar kan worden verwacht.

Apple zal als eerste met een MacPro op basis van M2 komen, die in 3NM zal worden geproduceerd. De CPU-kernen zullen aanzienlijk sneller zijn dan 7% SC 17% MC, waarschijnlijk twee keer zo veel. De GPU Cores zullen zo'n 30-35% sneller zijn.

Als de chip yield toeneemt, zullen de M2 Pro/Max/Ultra-modellen in 2023 volgen.

Maar goed, Apple heeft meer werk te doen. Wat ik aan testen heb gezien van de MacStudio lijkt het erop dat deze geen optimaal gebruik maken van de SoC, of dit aan niet volledig geoptimaliseerde Applicaties, aan het OS of aan de stroomvoorziening naar de SoC ligt is mij onduidelijk. Opmerkelijk is wel dat DaVinci Studio duidelijk sneller lijkt te zijn dan Final Cut.